Rollespilsværd til en klasse på 2 timer

søndag, maj 15, 2011

Jeg har optimeret den gængse metode til hurtigt at lave rollespilsværd lidt. Læst først følgende guide.

Personligt går jeg i Harald Nyborg og køber gaffa (sort og sølv), dobbeltklæbende tape, liggeunderlag og elektrikerrør (istedet for bambus). og laver en forenklet udgave af sværdet i linken ovenfor. Som udgangspunkt bruger jeg kun sakse til “tilskæring”, da hobbyknive er en potentiel blodfattig rollespiller.

Hele arbejdet er på samlebånd og alle sværd bliver ens.

En gruppe børn laver strimler af liggeunderlag i taperulle bredde (5 cm)

Ca. 2/3 af strimlerne påsættes dobbeltklæbende tape. Den sidste 1/3 bliver lavet til “kerne på æggen”. Her skæres kun en slids som ligner et langt Y og der fjernes intet i midten. (Den øverste trekant i Y’et limes ved samling ned i selve røret.

En lille gruppe laver dubber til afslutming på sværdet. De stikker stykker af underlag ud med et glas. (halvdelen samles to og to og der klippes en slids til at sætte ned i røret, resten påsættes dobbeltklæbende tape på den ene side)

En gruppe skærer rørene op i 3, dvs. 60-70 cm. Skæres med nedstryger eller ridser for med skarp saks hvorefter man kan knække røret efter ridsen. Herefter rulles dobbeltklæbende tape omkring,  der passer med omkreds på et elektrikerrør. Med fordel kan man ridse tapen for på selve røret, så man har noget at holde på mens man samler sværdet.

Gruppen der skær rørene til, bliver først færdige og de begynder at samle sværdene. Kernen på klingen først (kræver 2 personer, og voksenhjælp, for at gå godt), herefter resten af klingen. Så parerstangen (af to 5 cm strimler i passende længde), dubben, og skaftet kan laves af et ca 2 cm bredt liggeunderlag. Spidsen snittes til sidst, sammen med lidt finish før gaffa.

Grupperne der laver dubber og strimler bliver derefter færdige, og de hjælper og begynder at sætte gaffa på. Gaffa skal gå i længden af sværdet og der må kun være et lag på klingen og to på spidsen. Man husker at taper langt over overgangene mellem klinge/pararstang/håndtag/dub. ellers falder dubben af og sværdet knækker nemt.

Sværdet er ikke “godkendt” af mange rollespilforeninger, men ufattelig billigt og nemt at lave. (koster ca 20 kr stykket, alt efter hvor dyr gaffa man køber)

Til større børn/længere sværd kræver det noget mere af kernen, da disse sværd nemt går i stykker. Men jeg har lavet dem med 16 årige i 1 m længde hvor kun ca hver 10. gik i stykker om dagen.

Hele akilleshælen er hvordan man sætter underlaget på enderne af elektrikerrørene. Her sørger jeg for at der er rigelig underlag for enden og også noget der er limet ned i selve røret. Desuden kasseres sværdet øjeblikkeligt hvis det går i stykker. (Eksempelvis hvis det har ligget i solen og gaffatapen er blevet løs, eller det har været knækket)

Som alt andet, er det nødvendigt selv at have forsøgt et par gange, før du sætte andre igang.

Men så er ingen skabeloner nødvendige da “samlebåndet” gør at du kan sætte hver enkelt gruppe igang hver for sig. Kun “kernen” af klingen og optegning af selve røret kræver mål. Resten laves på gefühl og primært med de samme 5 cm brede striber liggeunderlag.

Personligt har jeg lavet det med børn helt ned til 5 års alderen og de kan sagtens lave mange af enkeltelementerne i processen (eksempelvis stikke/klippe dubber ud.)

Når børnene begynder at kæmpe er der især to ting der kan gå galt.

– Det ene er, at ved stik er intet rollespilssværd på denne planet sikkert. Hvis man er uheldigt “går kernen løs” og man kan komme til skade på den hårde kerne. Her snyder især disse sværd da de intet vejer og tilsyneladende har en “tyk” kerne.

– Den anden er at det kan gøre ondt at blive ramt. Lidt løs gaffa på et sværd giver rifter, og er ekstremt ubehageligt af få i ansigtet.

Det sidste kommer som en overraskelse hos ikke-rollespillere. Og det første skal nok mest ses som en venlig påmindelse om at det er krig vi leger, hvor meningen egentlig er at slå modstanderen ihjel. Vil man lave noget “sikkert” så bliv i din seng.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.